dilluns, 29 de maig del 2017

Tales de Milet: el primer filòsof occidental


            

¡Estimats taverners! Després de més d’una setmana de paréntesis a causa d’un viatge personal a Madrid i el cansament que ha comportat, el Mite de la Taverna torna esta vegada amb una entrada destinada a parlar d’un gran personatge històric com és Tales de Milet, un dels tres gran filòsofs jònics juntament amb Anaximandre i Anaxímenes. Tots tres pertanyeren a la polis de Milet de la Grècia arcaica (ss. VII-VI a.n.e.), i podem dir perfectament que foren els primers filòsofs occidentals amb el sentit més just de la paraula.



            Aquestos filòsofs milesis formaren part de la freqüentment etiquetada com escola jònica, per desenvolupar-se els seus membres en la zona costera i part de la zona interior d’Anatòlia, aleshores anomenada Jònia, situada en l’Àsia Menor. El moment àlgid d’aquestos filòsofs va transcórrer entre els ss. VI i V a.n.e. (alguns, però, com Tales, van nàixer al s. VII a.n.e.). Així, cal destacar que el més característic dels filòsofs milesis és que tots ells buscaren un element primigeni per tal d’explicar el sentit primer de la nostra existència i poder trobar un origen per a totes les coses; a aquest element primordial se’l sol anomenar ἀρχή (arché, “principi”), i per a ells vindria a constituir l’ingredient del que nosaltres pensem que provindria el Big Bang. Per tant, no serà necessari subratllar que aquestos homes de l’Antiguetat, com a filòsofs en el sentit de savis i inconformistes del saber, representen el punt d’inflexió de la nostra cultura –l’occidental– que ens porta des de l’enteniment del cosmos a partir del mite i la tradició llegendària oral cap a una comprensió més científica i racional del que ens envolta. No seria un desficaci, així doncs, afirmar que Tales i els que el seguiren foren els primers en preguntar-se des d’una perspectiva indagadora o, si es prefereix, acadèmica, les tres preguntes existencials més generalitzades de totes les èpoques: ¿qui som?, ¿d’on venim?, ¿cap a on anem?
            Quan parlem d’escola de Milet o jònica, ens referim més bé a un grup d’individus avançats entre els seus que es plantejaren investigar l’essència del món i, sobretot, de l’home, amb empirisme i crítica racional. Alguns, com Aristòtil, els van anomenar físics per estudiar en primer terme la mare natura, ἡ φίσις en grec (phísis, “la naturalesa”); d’ahí que molts estudiosos han intitulat aquesta generació de filòsofs com filòsofs de la naturalesa. Són, en conseqüència, no sols els primers representants de la filosofia, sinó també de la ciència, car la majoria no es van dedicar sols a l’observació de la naturalesa i la recerca de l’ἀρχή, sinó també a les ciències astronòmiques, matemàtiques, etc.

            El primer filòsof de la naturalesa que s’ha d’esmentar és sens dubte Tales de Milet (ca. 623-545 a.n.e.). Sembla que fou un tipus peculiar: Heròdot, un dels tres grans historiadors de la Grècia clàssica, conta d’ell que va arribar a predir un eclipsi de sol, suposem que un ocorregut el 28 de maig del 585 a.n.e. Sabem que va inventar l’almanac, per exemple, i que fou un gran difusor dels mètodes que els fenicis utilitzaven per a viatjar pel mar tot fixant-se en l’Osa Menor. Les anècdotes refereixen que una nit anava tan capficat mirant el cel i les estrelles que d’una manera ben còmica va entropessar i caure dins d’un pou. No obstant això, la imatge que ens ha arribat d’aquest erudit no és la d’un simple i boig pensador; tot el contrari: és cèlebre la història que Tales, sabedor que en un moment determinat arribaria una mala època per al cultiu d’oliveres, va invertir en terres i va plantar amb temps una gran quantitat d’oliveres, de manera que quan la mancança d’oli va sorprendre els seus veïns, ell havia obtingut una ostentable ventaja, un excés d’oli que va saber aprofitar i amb el qual es va enriquir; l’olivera, o l’oli que se’n treia, millor dit, era, juntament amb les figues i els cereals (el blat en primer lloc), un dels tres productes principals amb els quals s’alimentaven i comerciaven els grecs, i Tales no anava a deixar passar l’oportunitat de fer valer els seus coneixements per a beneficiar-se.
            El pensament de Tales pretenia –segons Aristòtil en la seua Metafísica– que la terra flotava sobre un gran oceà com si d’una superfície plana es tractés, i que l’ ἀρχή era l’aigua, element comú a tot allò que podem veure i del qual provenien tots els altres elements, tota la física –la naturalesa– en què vivim. Aristòtil suposava que aquesta creència havia estat motivada per raons molt antigues: al seu parer, Tales estava influenciat per les tradicions mil·lenàries de les cultures més remotes, com l’egípcia i la mesopotàmica, on tenien per costum pensar que l’aigua fou un dels primers elements de les cosmogonies. En aquest ordre de coses, sembla que Tales concebia el món com un totum (revolutum) canviant, amb constant moviment, i que allò líquid mantenia la consistència normal de l’aigua talment com allò sòlid era com era per haver patit processos similars als que l’aigua patia en gelar-se; amb l’aire, el foc i tot allò voluble o intangible passava el mateix: era així perquè l’aigua de la que derivava s’havia evaporat.
            A pesar de tot l’exposat, per molt racionals i científics que foren els pensaments i procediments d’investigació existencial de Tales, cal puntualitzar que en realitat el seu modus vivendi i la seua ment estaven impregnades per la concepció religiosa i mítica de la seua època. ¿Com pot ser? Per ridícul que puga parèixer, ciència i religió no sempre estan clarament separades per a tots, i Tales era un dels que defensaven aquesta idea. Açò, està clar, sols són suposicions nostres, però és que els autors que d’ell ens parlen asseguren que Tales creia que tot estava ple de déus. L’exemple més curiós de Tales és l’imant: que l’imant es moga –cavil·laria el filòsof– és una prova evident que un esperit diví el posseeix. ¿És realment tan descabellat?



- - - - - - - - - -





TALES DE MILETO: EL PRIMER FILÓSOFO OCCIDENTAL


¡Estimados taberneros! Después de más de una semana de paréntesis debido a un viaje personal a Madrid y el cansancio que ha comportado, el Mite de la Taverna vuelve esta vez con una entrada destinada a hablar de un gran personaje histórico como es Tales de Mileto, uno de los tres grandes filósofos jónicos junto con Anaximandro y Anaxímenes. Los tres pertenecieron a la polis de Mileto de la Grecia arcaica (ss. VII-VI a.n.e.), y podemos decir perfectamente que fueron los primeros filósofos occidentales con el sentido más justo de la palabra.
Estos filósofos milesios formaron parte de la frecuentemente etiquetada como escuela jónica, por desarrollarse sus miembros en la zona costera y parte de la zona interior de Anatolia, entonces llamada Jonia, situada en Asia Menor. El momento álgido de estos filósofos transcurrió entre los ss. VI y V a.n.e. (algunos, empero, como Tales, nacieron en el s. VII a.n.e.). Así, cabe destacar que lo más característico de los filósofos milesios es que todos ellos buscaron un elemento primigenio para explicar el sentido primero de nuestra existencia y poder encontrar un origen para todas las cosas; este elemento primordial se le suele llamar ἀρχή (arché, "principio"), y para ellos vendría a constituir el ingrediente de lo que nosotros pensamos que provendría el Big Bang. Por tanto, no será necesario subrayar que estos hombres de la Antigüedad, como filósofos en el sentido de sabios e inconformistas del saber, representan el punto de inflexión de nuestra cultura –la occidental– que nos lleva desde el entendimiento del cosmos a partir del mito y la tradición legendaria oral hacia una comprensión más científica y racional de lo que nos rodea. No sería un disparate, así pues, afirmar que Tales y los que le siguieron fueron los primeros en preguntarse desde una perspectiva indagadora o, si se prefiere, académica, las tres preguntas existenciales más generalizadas de todas las épocas: ¿quién somos?, ¿de dónde venimos?, ¿hacia dónde vamos?
Cuando hablamos de escuela de Mileto o jónica, nos referimos más bien a un grupo de individuos avanzados entre los suyos que se plantearon investigar la esencia del mundo y, sobre todo, del hombre, con empirismo y crítica racional. Algunos, como Aristóteles, los llamaron físicos para estudiar en primer término la madre naturaleza, ἡ φίσις en griego (phísis, "la naturaleza"); de ahí que muchos estudiosos han titulado esta generación de filósofos como filósofos de la naturaleza. Son, en consecuencia, no sólo los primeros representantes de la filosofía, sino también de la ciencia, pues la mayoría no se dedicaron sólo a la observación de la naturaleza y la búsqueda del ἀρχή, sino también a las ciencias astronómicas, matemáticas, etc.
El primer filósofo de la naturaleza que debe mencionarse es sin duda Tales de Mileto (ca. 623-545 a.n.e.). Parece que fue un tipo peculiar: Heródoto, uno de los tres grandes historiadores de la Grecia clásica, cuenta de él que llegó a predecir un eclipse de sol, suponemos que uno ocurrido el 28 de mayo del 585 a.n.e. Sabemos que inventó el almanaque, por ejemplo, y que fue un gran difusor de los métodos que los fenicios utilizaban para viajar por el mar fijándose en la Osa Menor. Las anécdotas refieren que una noche iba tan metido mirando el cielo y las estrellas que de una manera muy cómica tropezó y cayó dentro de un pozo. Sin embargo, la imagen que nos ha llegado de este erudito no es la de un simple y loco pensador; todo lo contrario: es célebre la historia de que Tales, sabedor de que en un momento determinado llegaría una mala época para el cultivo de olivos, invirtió en tierras y plantó con tiempo una gran cantidad de olivos, de manera que cuando la carencia de aceite sorprendió a sus vecinos, él había obtenido una ostentable ventaja, un exceso de aceite que supo aprovechar y con el que se enriqueció; el olivo, o el aceite que de él se sacaba, mejor dicho, era, junto a los higos y los cereales (el trigo en primer lugar), uno de los tres productos principales con los que se alimentaban y comerciaban los griegos, y Tales no iba a dejar pasar la oportunidad de hacer valer sus conocimientos para beneficiarse.
El pensamiento de Tales pretendía –según Aristóteles en su Metafísica– que la tierra flotaba sobre un gran océano como si de una superficie plana se tratara, y que el ἀρχή era el agua, elemento común a todo lo que podemos ver y del que provenían todos los demás elementos, toda la física –la naturaleza– en que vivimos. Aristóteles suponía que esta creencia había sido motivada por razones muy antiguas: a su juicio, Tales estaba influenciado por las tradiciones milenarias de las culturas más remotas, como la egipcia y la mesopotámica, donde tenían por costumbre pensar que el agua fue uno de los primeros elementos de las cosmogonías. En este orden de cosas, parece que Tales concebía el mundo como un totum (revolutum) cambiante, en constante movimiento, y que lo líquido mantenía la consistencia normal del agua tal como lo sólido era como era por haber sufrido procesos similares a los que el agua sufría al enfriarse; con el aire, el fuego y todo lo voluble o intangible pasaba lo mismo: era así porque el agua de la que derivaba había evaporado.

A pesar de todo lo expuesto, por muy racionales y científicos que fueron los pensamientos y procedimientos de investigación existencial de Tales, hay que puntualizar que en realidad su modus vivendi y su mente estaban impregnadas por la concepción religiosa y mítica de su época. ¿Cómo puede ser? Por ridículo que pueda parecer, ciencia y religión no siempre están claramente separadas para todos, y Tales era uno de los que defendían esta idea. Esto, claro está, sólo son suposiciones nuestras, pero es que los autores que de él nos hablan aseguran que Tales creía que todo estaba lleno de dioses. El ejemplo más curioso de Tales es el imán: que el imán se mueva –cavilaría el filósofo– es una prueba evidente de que un espíritu divino lo posee. ¿Es realmente tan descabellado?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada